4. razred POŠ Kovor - zmagovalec tekmovanja v zbiranju odpadnega jedilnega olja

"Letos smo učenci četrtih razredov sodelovali na tekmovanju v zbiranju odpadnega jedilnega olja. Za začetek tekmovanja smo imeli predavanje, zakaj in kako zbiramo odpadno jedilno olje. Razdelili so nam steklenice za zbiranje, kartončke, na katere smo pisali, koliko olja smo zbrali, in mila. Povedali so nam, da olja ne smemo zliti v stranišče, lijak ali naravo, ker to onesnažuje okolje. Olje je potrebno zbrati in ga odpeljati na odpad. Od tistega dne dalje smo začeli zbirati odpadno olje. Bili smo zelo zagnani, saj smo hoteli zmagati, ker gre zmagovalni razred za en dan na izlet v Piran. In očitno smo bili dovolj zagnani, saj smo zmagali!

19.6.2018 smo se z avtobusom odpeljali v Piran. Z nami so odšli tudi učenci 4. razreda iz OŠ Gorje in OŠ Ribno, saj so tudi oni zmagali v svoji občini. Najprej smo se ustavili v Fiesi, kjer smo lahko plavali v morju, igrali veliki šah, veliki štiri v vrsto, odbojko, nogomet, hokej, balinčkanje… naš razred je šel seveda plavat. Če smo že pri morju, zakaj tega ne bi izkoristili? Po plavanju smo šli na kosilo v hotel Barbara, nato pa smo se peš odpravili do akvarija v Piranu. Četudi je bil akvarij majhen, je bil zelo zanimiv. Po ogledu akvarija smo se z avtobusom odpeljali domov. Imeli smo čudovit izlet in naučili smo se, kako ustrezno ravnati z odpadnim jedilnim oljem in s tem poskrbeti za naš planet Zemljo."

S temi besedami sta četrtošolki OŠ Bistrica, podružnice Kovor, Julija Ahačič in Vita Premrl opisali projekt, preko katerega smo četrtošolce osmih gorenjskih občin ozavestili o pravilnem in okolju prijaznem odlaganju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev in se je za zmagovalni razred zaključil z izletom na slovensko obalo. Iskrene čestitke zmagovalcem!

V Komunali Tržič smo ponosni prav na vse udeležence tekmovanja. Verjamemo, da bodo pridobljeno znanje širili tudi med sorodnike in prijatelje.

Za sodelovanje in organizacijo se zahvaljujemo nosilcu projekta, podjetju Jeko d.o.o., in Občini Tržič, ki je podprla sodelovanje tržiških učencev v projektu.