Evropski teden zmanjševanja odpadkov

V tednu od 16. do 24. novembra 2019 poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov - ETZO, največja ozaveščevalna akcija na področju odpadkov v Sloveniji. Letos se pod sloganom "Ponovno uporabo spremeni v navado!" dotika ponovne uporabe in v zvezi s tem predvsem treh področij: tekstila, kosovnih odpadkov in odpadne embalaže.

Ponovna uporaba je najboljši način preprečevanja nastajanja odpadkov, zato vas spodbujamo:

1. pred nakupom PREMISLITE, ali izdelek sploh potrebujete in če je le možno, kupite tak izdelek, ki ga lahko večkrat uporabite

2. PREDELAJTE izdelek in ga uporabite za nekaj novega (iz strganih kavbojk lahko z nekaj spretnosti nastane torbica ali borša, z ponošenih majic pa vrečka za kruh) 

3. obiščite second hand trgovino, kupite ohranjena rabljena oblačila in na ta način PONOVNO UPORABITE, kar bi morda romalo v koš.

Tudi v Komunali Tržič se bomo pridružili ETZO, in sicer v povezavi z Vrtcem Tržič, kjer bodo otroci in vzgojiteljice iz odpadnega tekstila izdelovali božično novoletno dekoracijo. Poleg tega pa bomo med sodelavci v podjetju organizirali menjavo rabljenih gospodinjskih pripomočkov - kdor ima doma pripomočke, ki jih ne uporablja, je dobrodošel, da jih brezplačno ponudi sodelavcem. Na ta način bomo zmanjšali količino zavrženih odpadkov in izdelke ponovno uporabljali.