Mednarodni dan e-odpadkov

Z namenom promocije pravilnega ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO) po vsem svetu danes, 13. oktobra 2018, poteka prvi mednarodni dan e-odpadkov. Pobuda je prišla s strani mednarodne organizacije WEEE forum – združenja shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi odpadki. Kar 26 njenih članov se bo pridružilo dnevu v 20-ih različnih državah skupaj s 40-imi različnimi organizacijami.

V sklopu dogodka želijo z različnimi aktivnostmi dvigniti ozaveščenost posameznikov na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami ter spodbuditi potrošnike k njihovi pravilni oddaji, saj si želijo povečati tudi njihovo ponovno uporabo in reciklažo, tako na dan dogodka kot tudi v prihodnosti.

Pričakuje se, da se bo v letu 2018 svetovno proizvedlo 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij. Polovico od tega je osebnih naprav kot so računalniki, računalniški zasloni, prenosni telefoni in tablice ter televizije pa tudi večje gospodinjske ter grelne in hladilne naprave.

Samo 20% teh odpadkov se vsako leto reciklira, kar pomeni, da 40 milijonov ton starih aparatov in odpadnih baterij letno konča na odlagališčih ali pa se jih sežge oz. nelegalno proda na črnem trgu, kjer se z njimi ne ravna pravilno in to kljub temu, da 66% svetovnega prebivalstva zavezuje zakonodaja o e-odpadkih. Ta rezultat kaže na velike izgube dragocenih naravnih virov in povzroča resna zdravstvena, okoljska in družbena vprašanja zaradi nezakonitega pošiljanja odpadkov v države v razvoju.

Pobude, ki jih izvajajo v projekt udeležene organizacije, bodo povečale znanje potrošnikov o e-odpadkih in pravilnem ravnanju z njimi. Nosilka aktivnosti, ki bodo potekale v sklopu prvega Mednarodnega dneva e-odpadkov v Sloveniji, je družba ZEOS, d.o.o.. Skupaj s podjetjem Gorenje Surovina d.o.o. in medijskim podpornikom Radiem City v času med 8. in  25. oktobrom 2018 organizirajo veliko ozaveščevalno – nagradno zbiralno akcijo odpadne električne in elektronske opreme z imenom »Ni debate – v Gorenje Surovino dajte stare aparate!«. V sklopu akcije zbirajo vse, kar za svoje delovanje potrebuje električno napetost in vse, kar se napaja na baterije.

V naši občini imamo na 11 lokacijah postavljene ulične zbiralnike, kamor lahko kadarkoli oddate OEEO in na ta način pripomorete k čistejšemu in varnejšemu okolju:

 • parkirišče pri Občini Tržič - pri eko otoku
 • Bistrica pri Tržiču – parkirišče pri nekdanjem zelenjavarju
 • Pristava – parkirišče pri nekdanji upravni stavbi Komunale Tržič
 • Pot na Zali rovt - čez most desno pri obstoječem eko otoku
 • Kovor – Glavna cesta 14 (pod trgovino)
 • Zbirni center Kovor
 • Dolina – izobraževalno središče
 • Leše – pri avtobusnem postajališču
 • Podljubelj – pri gasilnem domu
 • Na Logu – na avtobusnem postajališču
 • Kranjska cesta – na avtobusnem postajališču