Odpadno jedilno olje zbirajmo ločeno in ga odnesimo v zbirni center
Čez nekaj dni nas bodo razveselile maškare. Pridne gospodinje že preizkušajo recepte za najbolj slastne krofe, miške, flancate in druge dobrote, pri tem pa nastaja tudi odpadno jedilno olje.
KAM Z NJIM oziroma bolje: KAM Z NJIM NE? Prosimo vas, nikakor ga ne zlivajte ne v straniščno školjko ali kuhinjski odtok, niti na kompost ali v zabojnik za odpadke.
Zakaj ne? Olje se nalaga na stene cevi, povzroča neprijetne vonjave in privabi glodavce. Poleg tega pa moti proces naravne razgradnje bioloških odpadkov.
Že čisto majhna količina odpadnega olja lahko onesnaži velike količine pitne vode.
KAKO RAVNAMO PRAVILNO? Enostavno: ko se olje ohladi, ga precedimo v primerno posodo (tudi kozarec za vlaganje se odlično obnese), zapremo in shranimo. Ko se nam nabere večja količina, ga brezplačno oddamo v zbirnem centru v Kovorju.
Več o pravilnem ravnanju z odpadnim jedilnim oljem in težavah, če tega ne delamo, si lahko preberete v članku Zveze potrošnikov Slovenije: https://www.zps.si/.../11254-pravilno-ravnanje-z-odpadnim...
Hvala, da skrbite za čisto in varno okolje.